wis@waarachtig.nl +31 (0)6 2122 7644

Nieuwe Rituelen

Ezelsoren: Nieuwe Rituelen

Reacties uitgeschakeld voor Ezelsoren: Nieuwe Rituelen Boeken, Zingeving

Nieuwe Rituelen door Maarten Inghels (2015). Gelezen in januari 2022 vanuit de behoefte even iets heel anders te doen. ISBN: 978-90-234-9724-0. 85 pagina’s.

Het is moeilijk balanceren tussen houvast/ en complete onthechting. Zichtbaar/ zijn of niet.

Eerste indruk Nieuwe Rituelen

De titel sprak mij aan. De omschrijving op de flap maakte dat ik het kocht. De gedichten, motto’s en citaten aan het begin van schrijvers en denkers als Charles Baudelaire en Friedrich Nietzsche trekken je het boek in. Opmaak overzichtelijk. Leest fijn.

Kort door de bocht

Zodra je begint te lezen in Nieuwe Rituelen ontstaat de spagaat tussen in één adem uitlezen of elke zin en ieder woord keer op keer opnieuw lezen om op je in te laten werken en overdenken. De gedichten van Inghels spreken me aan en het ritme – de cadans – draagt me weg. Als een schilderij om uren naar te kijken, verdwaal ik. De opbouw in vijf verschillende delen werkt.

Meenemen

  • Leg een stapel gedichtenbundels naast je bed en verdwaal. Deze mag er zeker bij.
  • Het is de combinatie van inhoud, woordgebruik en ritme die voor magie zorgt. Drie is een magisch getal.
  • Een inhoudsopgave achteraf laat veel meer ruimte tot verbeelding. Niet alles hoeft altijd maar uitleg. Laat het tot de verbeelding spreken in plaats van al die taligheid aan de voorkant ter verduidelijking van wat voor zich spreekt.

Zowel het hoofdkussen als pizza zijn populaire religies.

Blij?

De gedichtenbundel heeft me meteen te pakken. Lekker dat ie niet zo dik is. Goede hoeveelheid voor een bundel. Veel humor. Vaak pijnlijk herkenbaar. Het is eigenlijk allemaal heel triest (zoals onze hang naar zelfbevestiging,  de verwarring die we ervaren en zoektocht naar zingeving), maar Inghels brengt het poëtisch. Ik hou van de actualiteit.

Nieuwe rituelen lezen?

De gedichtenbundel heeft mij gegrepen. Ik vind het een totale aanrader. Ga zeker een stapeltje kopen als alternatief voor het bosje bloemen of de fles wijn bij etentjes. De onderwerpen benadrukken de behoefte aan nieuwe rituelen. Knipogen naar zogenaamde nieuwe rituelen als een shopje op internet. Ik kan me voorstellen mijn collega rituelenmakers het om die reden willen lezen. Iedereen die van gedichten houdt, zich bezighoudt met zingeving, gefascineerd is door de tijd waarin we leven of zich wil verliezen in 85 pagina’s kunstzinnigheid, wil dit lezen.

Religie zonder God

Gedichten zijn een pracht alternatief voor dat wat met het afbrokkelen van de kerk naar de achtergrond lijkt te verdwijnen. Zo kun je een gedicht bijna religieus lezen door erop te reflecteren zoals ook Bijbelse teksten daartoe uitnodigen. Een gedicht bevat het ritme zoals dat ook in psalmen en gezangen besloten zit en is daardoor als muziek voor de ziel. Je kunt een gedicht ook lezen als een gebed. Het lezen met aandacht om even te vertragen. Of voor het slapengaan en daarmee de dag van je af te laten glijden.

Deze notitie sluit aan bij mijn streven naar vertraging en is daarnaast praktisch van aard. Dat praktische betreft dat ik vaak niet meer weet waar ik iets kan terugvinden of hoe een bepaald boek heet. Met deze persoonlijke boeknotities hoop ik het mezelf iets makkelijker te maken. Het betreft persoonlijke noten voor eigen doeleinden en vanuit persoonlijk perspectief. Ik ben geen recensist en in die zin zijn mijn ezelsoren niks waard. Het is ook geen volledig verslag. Het is bedoeld om voor mijzelf iets langer stil te staan bij wat ik lees, te herinneren waarover een boek gaat en om vast te houden wat ik niet wil vergeten. Dit is het tweede boek en de eerste gedichtenbundel die ik in 2022 heb gelezen. Voor nu lijkt het mij mooi als ik in 2022 tenminste 50 boeken lees. Wie weet is dit een goede stok achter de deur.

Beeldmateriaal: De Bezige Bij