wis@waarachtig.nl +31 (0)6 2122 7644

Mijn reis als Professor in de Liefde

Reacties uitgeschakeld voor Mijn reis als Professor in de Liefde Rituelen, Uitgelicht, Zingeving

Het begon in 2013. Met het delen van liefdesbrieven online. Mijn fascinatie voor romantische liefde vertaalde zich al snel naar interesse in hart werken. Naar liefde binnen organisaties.

De verbindende kracht van Maslow

Het resoneert wanneer ik noem dat liefde in organisaties een ondergeschikt kindje is. Dat bedrijven voorbij gaan aan de middelste laag van de behoeftepiramide van Maslow; die van verbinding en sociaal contact. Ik gebruik daarbij mijn blog over de behoefte aan liefde in organisaties. Een blog waarin ik behoefte aan verbondenheid duidt met  behulp van de behoeftepiramide van Maslow. Verdieping wijst uit dat ik niet de enige ben. Plato noemde liefde immers al een ‘need’.

Liefde werkt

Steeds weer wordt het duidelijk dat mensen willen begrijpen hoe liefde binnen organisaties een plaats te geven. Of ik een tool heb à la het Bhutaanse Bruto Nationaal Geluk (BNG) om liefde te meten. Of ik voorbeelden heb van organisaties die liefde inzetten. Zijn er cijfers die mijn idee onderbouwen? En heb ik dan wellicht ook een tool om liefde te implementeren in organisaties? De vragen laten me stralen als een verliefde puber. Ze bevestigen dat liefde, ook zakelijk, aanstekelijk werkt.

Ontwikkelen tot Professor in de Liefde

Ik stelde mezelf als doel om uit te groeien tot Professor in de Liefde. Hoe? Door meer te leren over de wetenschappelijke kant van liefde zoals liefdes expert Helen Fischer deze omschrijft. Door de fases van wellust, aantrekkingskracht en toewijding naar organisatieniveau vertalen. Tevens wilde ik meer ontdekken over de manier waarop liefde in organisaties leeft. Dat resulteerde in de ontwikkeling van het CoLove-Principe; een gedachtegoed gebaseerd op de 5 talen van de liefde van Gary Chapman om aan de middelste laag van Maslow, de alles verbindende laag, invulling te geven.

Blijvend verwonderen

Ik ontdekte dat ik als communicatieadviseur groeide. Niet langer de mens enkel de zender of ontvanger van een boodschap, maar ook – of juist – de drager. De mens als het belangrijkste communicatiemiddel dat er is. Ik ontdekte de relatie met het why, how en what en de invloed van hart werken op gelukkige organisaties, ontwikkelde de CoLove-Matrix over betrokken en bevlogen medewerkers en realiseerde me dat mijn liefde voor liefde onuitputtelijk is. Het maakt dat ik tegenwoordig als BABS (trouwambtenaar) mensen in de echt verbind, dat ik over liefde spreek en dat ik nooit uitgeleerd wil zijn. Ik wil me blijven verwonderen. Steeds weer mijn nieuwsgierigheid tonen. Ruimte creëren om te connecteren met jezelf en met je omgeving. Onszelf openen voor wie we zijn en en de wereld om ons heen. Aandacht voor wat betekenis verdient. Hechten en ontvlechten. Vieren en duiden. Afscheid van wat ons tegenhoudt. Denken in kansen. De toekomst omarmen.

Mijn reis is pas net begonnen.

Van liefdesgoeroe tot betekenismaker (update januari 2022)

De afgelopen jaren ben ik meerdere malen geduid als liefdesgoeroe of Professor in de Liefde. Een label waar ik best wel blij van word, toch klopte die benaming niet meer helemaal. Want hoewel het in het hart begint en liefde alles en iedereen verbindt, wil ik ruimte creëren voor dat wat ruimte vraagt. Momenten van betekenis door te vertragen in het moment. Omdat het soms verstilling is die ons verder brengt.

Gepubliceerd in 2014. Bijgewerkt in 2018, 2021 en 2022.