wis@waarachtig.nl +31 (0)6 2122 7644

Van liefdesbrief naar wetenschappelijke liefde

Reacties uitgeschakeld voor Van liefdesbrief naar wetenschappelijke liefde Hart werken, Liefdesbrief

Bijna twee jaar geleden schreef ik een liefdesbrief. Een brief aan de liefde die ik op dat moment nog niet had ontmoet. Ik was gegrepen door de veelomvattendheid van liefde. Wilde haar wederkerigheid onderzoeken. Ik had mijn eerste brieven nog niet geschreven of daar stond hij. Enkel door mij open te stellen, vond de liefde mij.

Zoektocht naar liefde in organisaties

We schreven elkaar tal van liefdesbrieven. Leerde hem, maar ook mijzelf, op korte tijd beter kennen. Ik was gegrepen door de liefde, zoals ik me steeds dieper met hem verbonden voel. Ik besloot liefdesbrieven te delen. In augustus 2013  publiceerde ik mijn eerste liefdesbrief online. Een brief over elkaar ontmoeten en ruimte gunnen. Mijn liefde bezegelde die stap met een kadootje. Hij gaf mij Het Grote Boek der Liefde voor Tortelduifjes van Kate Gribble. Het is dit boek dat de volgende stap van mijn reis inluidde: mijn zoektocht naar liefde in organisaties.

Wetenschappelijke fases liefde

Het Grote Boek der Liefde bezit een hoog luchtigheidsgehalte en is prima geschikt om iemand symbolisch een dosis liefde te schenken. Het boek leerde mij over de drie wetenschappelijke fases van liefde zoals Helen Fischer die omschrijft. De fases van wellust, aantrekkingskracht en toewijding zoals ik die benoem in mijn interview met voormalig Ben & Jerry’s CEO, Rens Groeneveld, over organisaties die verliefd worden.

Chemische werking liefde en relatie met organisaties

Vanuit de ambitie Professor in de Liefde te worden en de vergelijking die ik zie tussen liefdesrelaties en organisaties staat het bestuderen van de chemische werking van liefde hoog op mijn lijstje. Ik kan wel roepen dat organisaties veel te winnen hebben als ze liefde een plek durven te geven, maar om de vertaalslag te maken is wetenschappelijk inzicht geen overbodige luxe. Met Het Grote Boek der Liefde heb ik de eerste stap gezet. Een stap die begon bij het schrijven van die eerste liefdesbrief twee jaar geleden. Probeer het zelf ook eens. In het boek van Kate Gribble is een heel hoofdstuk aan liefdesbrieven gewijd.