nicoline@nicolinewissesmit.nl +31 (0)6 2122 7644

Gedachtenspinsels over hart werken

Als Hennie het uitmaakt met NS

Reacties uitgeschakeld voor Als Hennie het uitmaakt met NS Flirtschema, Heartbeat, In gesprek

Bij het opruimen van mijn computer stuit ik op een vergeten document. Het document voert terug tot 6 januari 2016. Het behelst notities van een gesprek in de trein. Hennie Janssen (die in werkelijkheid net iets anders heet) is op dat moment 77 jaar. Als ze tussen Den Bosch en Utrecht in vraagt of de plek naast mij vrij is, trekt haar stralende blik mijn aandacht. Circa tien minuten voor aankomst op Utrecht CS raken we in gesprek. Ze vindt het uitstekend dat ik haar wat vragen stel over haar gevoelens voor Nederlandse Spoorwegen (NS). (meer…)

Read more

Casper Reinders – Diversiteit is kleurenblind

Reacties uitgeschakeld voor Casper Reinders – Diversiteit is kleurenblind Heartbeat, In gesprek, Leiderschap, Organisatiecultuur

Een gesprek met Casper Reinders, horecaondernemer in Amsterdam, over ‘hart werken’. Een gesprek over luisteren naar je buik, jezelf naar boven likken en werken met een generatie die van festival naar festival leeft.  

We hebben afgesproken bij één van mijn lievelingsplekjes in Amsterdam. Libertine maakt deel uit van zijn verzameling horecazaken. Een verzameling bekende namen, waaronder ook Jimmy Woo en Lion Noir. Casper Reinders, die koning concept als één van zijn vele bijnamen heeft, zit al aan een tafeltje als ik binnenkom. Het is nog vroeg. Hij is tot laat op stap geweest. Toch zie je het niet aan hem af. Veel slaap heeft hij niet nodig. Bovendien drinkt hij niet. Nog voor mijn café latte op tafel staat, begint hij zijn verhaal. Deelt hoe hij in het leven staat. Zijn openhartigheid en vertrouwen zorgen voor een onbekend, aanstekelijk gevoel van verbondenheid. (meer…)

Read more

Jitske Kramer – Jammen is samen repeteren op wie je bent

Reacties uitgeschakeld voor Jitske Kramer – Jammen is samen repeteren op wie je bent Heartbeat, In gesprek, Leiderschap, Organisatiecultuur, Verandermanagement

Een gesprek met Jitske Kramer, corporate antropoloog en eigenaar Human Dimensions, over ‘hart werken’. Een gesprek over verliefde organisaties, haar nieuwe boek ‘Jam Cultures’ en de noodzaak van ‘zinvolle ontmoetingen’.

Nadat ik Jitske Kramer op het podium in actie heb gezien, ben ik geraakt. Gevangen door haar kennis, de kracht die ze uitstraalt en de manier waarop ze het ingewikkelde tot inspiratie maakt. Roos, de rechterhand van Jitske, laat me weten dat de afspraak komt, maar dat die nog wel even laat wachten. Jitske heeft een volle agenda en is veel in het buitenland. Daar geeft ze lezingen over het activeren van organisaties om woest aantrekkelijk te zijn voor alle medewerkers, klanten, leveranciers en wie nog niet meer om hen heen. Tevens voert ze in het buitenland gesprekken met healers, leiders en vakgenoten om nieuwe bijzondere rituelen en alledaagse gespreksvormen te ontdekken. Kennis en kunde die bijdraagt aan haar werk om vreemd te maken wat vertrouwd is en vertrouwd wat vreemd is. Want dat is wat antropologen volgens haar doen om ruimte te creëren voor nieuwe manieren van kijken en handelen. (meer…)

Read more

0. Nog even dit

Reacties uitgeschakeld voor 0. Nog even dit Boek 'Hart werken', Heartbeat

What’s in a name

Vanuit de verwondering waarom organisaties zo weinig gebruik maken van onze natuurlijke, verbindende kracht, is hart werken ontstaan. Een gedachtegoed dat ik in 2014 de naam CoLove gaf. Een naam met een driedubbele lading; co als afgeleide van collegiale liefde, om de gezamenlijkheid te benadrukken zoals ‘& co’ refereert naar een compagnon en als verwijzing naar corporate of company love. Vanaf het ontstaan af aan heb ik de benaming hart werken gebruikt om CoLove te duiden. Daarmee is CoLove door de jaren heen langzaam in hart werken overgegaan. (meer…)

Read more

Laurens Knoop – Zekerheid is een schijnveiligheid

Reacties uitgeschakeld voor Laurens Knoop – Zekerheid is een schijnveiligheid Bevlogen en betrokken medewerkers, Gelukkige organisaties, Heartbeat, In gesprek

Een gesprek met Laurens Knoop, creative director en founder School of Life, over ‘hart werken’. Een gesprek over het verschil tussen kortstondig geluk en echte voldoening, hoe discomfort ons tot grotere hoogtes brengt en waarom emotionele intelligentie een podium verdient in de maatschappij.

Hij stelt voor om bij hem thuis af te spreken. “Omdat het zo’n lekker plekje is.” Aan de lange, houten tafel kijk ik uit over de gracht, terwijl Laurens de keukenkastje afspeurt naar een koekje bij de thee. Naast de pot thee op tafel leg ik de behoeftepiramide van Maslow neer. Ik wil ontdekken hoe Laurens als grossier van heldere ideeën voor het dagelijkse leven, kennis om wijzer in het leven te staan, de motivatietheorie uit 1943 vandaag de dag ziet. (meer…)

Read more

0. Van minnebrief tot boek

Reacties uitgeschakeld voor 0. Van minnebrief tot boek Boek 'Hart werken', Heartbeat

Het was in het najaar van 2012. Ik weet nog precies in welke straat ik liep. De zon scheen. Ik was al een tijdje vrijgezel. Keek zo nu en dan om mij heen. Hier en daar weleens een flirt. Soms zelfs verliefd. Vooral op foute mannen en andersoortigen die de tand des tijds niet doorstaan. Ik had me al eens afgevraagd of ik misschien bindings- of verlatingsangst had. In het verlengde daarvan bij voorbaat onhuwbare geliefden als kandidaat selecteerde. Hoe dan ook, ik besloot op onderzoek uit te gaan. En zo schreef ik niet veel later mijn eerste minnebrief. (meer…)

Read more

David Vermeulen – Matchmaker van beroep

Reacties uitgeschakeld voor David Vermeulen – Matchmaker van beroep Heartbeat, Het 'why', In gesprek

Een gesprek met David Vermeulen, oprichter en CEO van The Inner Circle, over ‘hart werken’. Een gesprek over ‘de klik’ als vertrekpunt op de werkvloer en als succesfactor van het online datingnetwerk.

Terwijl David Vermeulen aan de bar van Soho House een tweede glas Montepulciano bestelt, neem ik – in het kader van een ‘droge’ maand – nog een slokje van mijn Budels 0.0. Hij knipoogt: “Je laat me wel slecht voelen.” Ik geloof er niets van. David omarmt het leven. Hij heeft een passie voor lekker eten en goede wijn, is liefhebber van cocktails, houdt ervan om nieuwe mensen te ontmoeten en staat regelmatig op de loopband. Het zijn slechts enkele dingen waar David zijn avonden en weekenden aan besteedt. Werken doet hij overdag, van maandag tot vrijdag. (meer…)

Read more

Onno Hoes – Besturen met liefde voor het compromis

Reacties uitgeschakeld voor Onno Hoes – Besturen met liefde voor het compromis Heartbeat, In gesprek, Leiderschap, Verandermanagement

Een gesprek met Onno Hoes, waarnemend burgemeester gemeente Haarlemmermeer, over ‘hart werken’. Een gesprek over verliefd op Maastricht en verbonden met Haarlemmermeer. En over de wisselwerking tussen empathisch inlevingsvermogen en zakelijk duidelijk zijn.

Afgelopen zomer liep ik Onno Hoes samen met Albert Verlinde in Maastricht tegen het lijf. Er was net een artikel verschenen in het Parool. Daarin maakt Onno zonder weinig omhaal duidelijk hoe hij de relatie met Schiphol ziet; dat hij de baas is. Het is voor mij aanleiding om hem te verleiden tot een interview over ‘hart werken’. Wat is er met de man gebeurd die, na zijn vertrek als burgemeester van Maastricht, werd geroemd om de onderlinge verbindingen die hij met omliggende steden als Aken, Heerlen en Luik wist te bewerkstelligen? Waar is de burgemeester gebleven die achter de schermen en vanuit verbindende kracht het verschil maakt? (meer…)

Read more

Word beter in je werk: neem een hobby

Reacties uitgeschakeld voor Word beter in je werk: neem een hobby Heartbeat, Meerwaarde

In 2017 greep ik op Schiphol het boek Ikigai van Héctor Garcia van de leestafel. Niet vanwege interesse in het Japanse eiland Okinawa waar de meeste honderdjarigen ter wereld wonen. Wel door mijn fascinatie voor de metershoge stapels waarmee zo’n boek dan opeens in de winkels ligt. Toen ik na een vlucht van twee en een half uur in Bari landde, was het boek uit en ik twee hobby’s rijker. Sindsdien ben ik trouwambtenaar. (meer…)

Read more

Meer blog berichten