wis@waarachtig.nl +31 (0)6 2122 7644

Gedachtenspinsels en nieuwe dingen

Ezelsoren: Cafuné van Barbara Raes

Reacties uitgeschakeld voor Ezelsoren: Cafuné van Barbara Raes Afscheid, Boeken, Heartbeat, Rituelen

Alleen al het lezen waard vanwege de prachtige titel. Cafuné betekent in het Braziliaans-Portugees een geliefde zacht met de vingers door de haren strijken. Slecht één woord om een koestering te beschrijven waarvoor we in het Nederlands tien woorden nodig hebben. Een gebaar dat enkel bij het lezen al voelbaar is. Een pracht titel voor een boek dat een pleidooi is om rituelen opnieuw een plek te geven in de westerse samenleving. (meer…)

Read more

Ezelsoren: Werken aan trage vragen

Reacties uitgeschakeld voor Ezelsoren: Werken aan trage vragen Boeken, Heartbeat, Zingeving

Een docent aan de Universiteit voor Humanistiek attendeert mij op het boek Werken aan trage vragen. De woorden van Harry Kunneman door Denise Robbesom. Het boek sluit aan bij mijn streven naar vertraging en verstilling. Ik las het boekje afgelopen najaar. Dit weekend las ik het opnieuw. Aanleiding is de moderne biechtstoel die ik heb ontwikkeld en waarmee ik binnenkort aan de slag ga. Trage vragen passen daarbij. Tevens heb ik bij de eerste keer lezen geen aantekeningen gemaakt, enkel hier en daar een post-it op een bladzijde geplakt. En als derde, bedenk ik nu, is het herkauwen ook een vorm van vertraging.

De keerzijde van positieve eigenschappen

Het is zeker 15 jaar geleden. Ik was bij een vriendinnetje. We zaten aan haar keukentafel. Ik weet niet meer of zij een zielsperikel deelde of dat ik het was. Nadat het hele verhaal op tafel lag, waarschijnlijk bij de tweede, derde of vierde kop thee, zei ik: “Goed, wat is het plan?” Zij schaterde het uit. Ik begreep er niets van. Toen lichtte ze toe dat het zo typisch Nicoline is, om altijd op de proppen te komen met een actieplan. Ik weet niet of ik het op dat moment herkende, maar haar woorden zijn blijven hangen. Sterker nog, vandaag de dag erken ik zelfs dat er ook een keerzijde aan mijn actiegerichtheid, resultaatgerichtheid en daadkracht plakt. (meer…)

Read more

Ezelsoren: Ontmoeting met je schaduw

Reacties uitgeschakeld voor Ezelsoren: Ontmoeting met je schaduw Boeken, Religie

Een van mijn medestudenten aan de Universiteit voor Humanistiek attendeert mij op Ontmoeting met je schaduw. De kracht van de donkere, onderdrukte kanten van je persoon. Ik besluit het boek van Connie Zweig en Jeremiah Abrams te kopen. Ik vind het interessant om aanraders van anderen te lezen, zoals ik ook Rebecca las met de tipgever in gedachte. Het geeft een boek een extra dimensie. Daarnaast bevelen mensen boeken niet zonder reden aan, vaak sluit het aan bij iets wat je bezighoudt. Ten derde wekt de titel de indruk dat ik mogelijk in het boek iets nieuws ontdek dat ‘zonde’ raakt. Dat sluit aan bij mijn streven om een moderne biechtstoel te ontwikkelen. Een plek of methodiek om dat achter je te laten dat in de weg zit en zo ruimte te maken naar de toekomst toe. (meer…)

Read more

Ezelsoren: De Leemcule

Reacties uitgeschakeld voor Ezelsoren: De Leemcule Boeken, Rituelen, Trouwen

Deze zomer mag ik twee mensen in de echt verbinden op De Leemcule. In voorbereiding op de huwelijksceremonie lees ik het boek van Ronald H.M. van Immerseel over deze historische buitenplaats bij Dalfsen. Stilstaan bij – of me verdiepen in – de trouwlocatie doe ik, als trouwambtenaar, eigenlijk altijd. Het vormt de grond waarop men de belofte maakt en vaak ook leert de locatie me van alles over de mensen die ik trouw.

Lezen, ofwel het letterlijke verhaal

Zoals de titel doet vermoeden, gaat het boek over De Leemcule. Deze buitenplaats is gelegen ten westen van het Overijsselse Vechtdorp Dalfsen. Het boek is geschreven door Ronald H.M. van Immerseel naar aanleiding van het initiatief van de huidige eigenaar om de buitenplaats te portretteren. In chronologische volgorde gaat de auteur in op de geschiedenis van het landgoed dat in 1434 voor het eerst in geschriften wordt genoemd. Het boek geeft een beeld van de ontwikkelingen die de buitenplaats heeft meegemaakt en voert terug naar vervlogen tijden waarin over erve, belenen, havezate en douairière wordt gesproken. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik meermaals een zoektochtje op internet waag om de tijdsgeest beter te begrijpen. (meer…)

Read more

Ezelsoren: Rebecca door Daphne du Maurier

Reacties uitgeschakeld voor Ezelsoren: Rebecca door Daphne du Maurier Boeken, Rituelen

In het najaar van 2021 las ik een boek uit op mijn Kobo (e-reader). Ik weet niet meer welk boek dat was. Ik had zin om meteen aan een volgend boek te beginnen. Ik vroeg mijn nichtje, die op dat moment naast mij zat, naar haar lievelingsroman. En zo begon ik even later in Rebecca. Ik koos voor de Engelse versie, de taal waarin Daphne du Maurier de klassieker, die in 1938 verscheen, schreef.

Spirituele analyse Rebecca

De manier waarop ik bij de roman wil stilstaan, is gebaseerd op een methode uit De kracht van het ritueel van Casper ter Kuile. In dit boek, dat ik recent las en dat de subtitel Hoe je van een gewone, alledaagse gebeurtenis een onvergetelijke ervaring maakt draagt, gaat Ter Kuile achtereenvolgens in op het maken van verbinding met jezelf, anderen, de natuur en het transcendente. Per aandachtsgebied haalt hij steeds twee praktische voorbeelden aan. In het hoofdstuk over contact maken met jezelf is ‘spiritueel lezen’ één van de voorbeelden. De nadruk ligt op lezen om te leren over onszelf. Kort door de bocht is spiritueel lezen reflecterend van aard en draagt het bij aan nieuwsgierigheid en empathisch vermogen. Als experiment lijkt het mij interessant om aan de hand van de methode van Ter Kuile bij de klassieker van Daphne du Maurier stil te staan. (meer…)

Read more

Ezelsoren: De kracht van het ritueel

Reacties uitgeschakeld voor Ezelsoren: De kracht van het ritueel Boeken, Rituelen, Zingeving

De kracht van het ritueel. Hoe je van gewone, alledaagse gebeurtenissen een onvergetelijke ervaring maakt. Door Casper ter Kuile (2020). Gelezen in januari 2022 vanuit mijn interesse in rituelen, zingeving en verbondenheid. ISBN: 978 90 446 4502 6. 220 pagina’s.

Zonder duidelijkheid bij mijlpalen, laten we ze aan ons voorbij gaan zonder ze met heel ons hart te doorleven.

(meer…)

Read more

Ezelsoren: Nieuwe Rituelen

Reacties uitgeschakeld voor Ezelsoren: Nieuwe Rituelen Boeken, Zingeving

Nieuwe Rituelen door Maarten Inghels (2015). Gelezen in januari 2022 vanuit de behoefte even iets heel anders te doen. ISBN: 978-90-234-9724-0. 85 pagina’s.

Het is moeilijk balanceren tussen houvast/ en complete onthechting. Zichtbaar/ zijn of niet.

(meer…)

Read more

Ezelsoren: A Replacement for Religion

Reacties uitgeschakeld voor Ezelsoren: A Replacement for Religion Boeken, Religie, Rituelen, Zingeving

A Replacement for Religion door The School of Life (2019). Gelezen in januari 2022 vanuit interesse in hedendaagse alternatieven voor religie. ISBN: 978-1-912891-03-0. 191 pagina’s.

“Connais toi pour t’amtéliorer.” Know yourself to improve yourself. Auguste Comte (1798-1857)

Eerste indruk A Replacement for Religion

Harde kaft. Mooie vormgeving met bladwijzer (touwtje). Boek gaat in op waarom we religion nodig hebben. Uit de inhoudsopgave is niet helemaal op te maken wat te verwachten. Leest vlot en makkelijk. Met plaatjes hier en daar ter illustratie. (meer…)

Read more

Persbericht: Wat is daarop jouw antwoord?

Reacties uitgeschakeld voor Persbericht: Wat is daarop jouw antwoord? Heartbeat, Trouwen

Het trouwspel: 40 vragen om stil te staan bij het ja-woord

Verliefde paartjes leven maanden toe naar hun trouwdag, als hoogtepunt van eindeloze voorbereidingen. Maar hoe laat je dit prachtige moment het begin zijn van een eindeloos huwelijksfeest? Vanaf half oktober ligt [Wat is daarop jouw antwoord?] in de winkel. Een spel om betekenis te geven aan het ja-woord. 40 vragen om samen met je lief stil te staan bij wat het huwelijk voor je betekent. (meer…)

Read more

Meer blog berichten