wis@waarachtig.nl +31 (0)6 2122 7644

Love life, live & love, ofwel liflaf

Reacties uitgeschakeld voor Love life, live & love, ofwel liflaf Hart werken, Zingeving

Liefde en leven, dat is mijn motto. Als de kip en het ei horen ze bij elkaar. Vandaag probeerde ik mijn motto te vertalen naar het Engels. Maar in het Engels is leven niet zoals in het Nederlands zowel een zelfstandig naamwoord als werkwoord. Ik krabbelde wat op papier. En toen zag ik het opeens… Live & love maakt liflaf.

Geen groter goed dan het liflafje

Het liflafje is een smakelijk, klein gerechtje. Een kleinigheidje zonder veel omhaal. Het woord stamt af van lieflaffen, hetgeen zoveel betekent als vleien of liefkozen. En laat dat nu net zijn waar het bij liefde en leven om gaat. Waar het ons als mens om gaat.

Mens zijn we niet alleen thuis. Het is geen masker dat je op- en afzet. Toch maken we op de werkvloer weinig gebruik van menselijke behoeften en vaardigheden. CoLove moedigt organisaties aan tot werken vanuit het hart. Moedigt organisaties aan gebruik te maken van de natuurlijke menselijke vaardigheid die liefhebben heet. Liefde als in het volledig maken van de ander vanuit verbinding. Oprechte verbinding vanuit het hart. Waarbij twee samen meer zijn dan de som der delen. Je weet wel: 1 + 1 = 3.

Kleine dingen maken het verschil

Dat samen meer zijn dan alleen is nogal wat. In dat opzicht lijkt het woord liflafje zoiets groots als liefde en leven geen eer aan te doen. Maar zit liefde niet in de kleine dingen? En zijn het niet die kleine dingen die in het leven het verschil maken?

Wanneer organisaties vragen: ‘Hoe dan? Hoe kunnen we vanuit liefde het verschil maken?’ is het advies om ruimte te bieden aan natuurlijke vaardigheden. Om stil te staan bij de middelste laag van de piramide van Maslow, de laag van liefde en verbinding. Door stil te staan bij de ander. Door bijvoorbeeld de ander eens een compliment te maken, een liflafje.

Een liflafje kost niets

Complimenten, ofwel liflafjes, zijn uitingen van waardering. Wetenschappelijk is bewezen dat complimenten bijdragen aan motivatie. Niet zo verwonderlijk, want een compliment begint bij erkenning. Wie wil er nu niet gezien en gehoord worden?!

Een liflafje is klein, eenvoudig en kost niets. Stilstaan bij de ander, erkennen, complimenteren of vleien zijn mens eigen vaardigheden. Toch maken we binnen organisaties te weinig gebruik van deze kwaliteit. Een gemiste kans. Want liflafjes maken dat we ons gewaardeerd voelen, dragen bij aan geluk. Is het niet alom bewezen dat gelukkige organisaties met gelukkige medewerkers beter presteren? Het verschil zit ‘m in de kleine dingen!

Nog meer liflafjes die het verschil maken

CoLove maakt gebruik van de 5 talen der liefde om organisaties aan te moedigen tot werken vanuit het hart. Het compliment is een manier om erkenning uit te spreken en ligt in het verlengde van bemoedigde woorden als taal der liefde. Andere liflafjes, ofwel kleine dingen die een groots verschil maken, zijn hulpvaardigheid, lichamelijke aanraking, cadeautjes en beste deel van je tijd. Zie ook: CoLove-Methodiek en 5 talen der liefde in organisaties