wis@waarachtig.nl +31 (0)6 2122 7644

Mijn reis als Professor in de Liefde

Reacties uitgeschakeld voor Mijn reis als Professor in de Liefde Bevlogen en betrokken medewerkers, Uitgelicht

Het begon in 2013. Met het delen van liefdesbrieven online. Mijn fascinatie voor romantische liefde vertaalde zich al snel naar interesse in hart werken. Naar liefde binnen organisaties.

De verbindende kracht van Maslow

Het resoneert wanneer ik noem dat liefde in organisaties een ondergeschikt kindje is. Dat bedrijven voorbij gaan aan de middelste laag van de behoeftepiramide van Maslow; die van verbinding en sociaal contact. Ik gebruik daarbij mijn eerdere blog over de behoefte aan liefde in organisaties. Een blog waarin ik behoefte aan verbondenheid duidt met  behulp van de behoeftepiramide van Maslow. Verdieping wijst uit dat ik niet de enige ben. Plato noemde liefde immers al een ‘need’. Een ook bedrijfsnar Jaap van Barneveld, tevens auteur van Liefde in Bedrijf (een boek over affectiviteit & effectiviteit in organisaties), onderzocht jarenlang Maslow. Auteur Leontine van Hooft bouwt in De kracht van Afrikaans denken (over Ubuntu, verbindend leiderschap en een nieuwe wereld) de behoeftehiërarchie zelfs uit tot vulkaanmodel met on top de behoefte aan impact als collectief element.

Liefde werkt

Steeds weer wordt het duidelijk dat mensen willen begrijpen hoe liefde binnen organisaties een plaats te geven. Of ik een tool heb à la het Bhutaanse Bruto Nationaal Geluk (BNG) om liefde te meten. Of ik voorbeelden heb van organisaties die liefde inzetten. Zijn er cijfers die mijn idee onderbouwen? En heb ik dan wellicht ook een tool om liefde te implementeren in organisaties? De vragen laten me stralen als een verliefde puber. Ze bevestigen dat liefde, ook zakelijk, aanstekelijk werkt. Gelijktijdig realiseer ik me dat mijn streven net als de liefde zelf complex is.

Ontwikkelen tot Professor in de Liefde

Ik stelde mezelf als doel om uit te groeien tot Professor in de Liefde. Hoe? Door meer te leren over de wetenschappelijke kant van liefde zoals liefdes expert Helen Fischer deze omschrijft. Door de fases van wellust, aantrekkingskracht en toewijding naar organisatieniveau vertalen. Tevens wilde ik meer ontdekken over de manier waarop liefde in organisaties leeft. Dat resulteerde in de ontwikkeling van het CoLove-Principe; een gedachtegoed gebaseerd op de 5 talen van de liefde van Gary Chapman. Een principe waarbij het beste deel van onze tijd, bemoedigende woorden, cadeaus, hulpvaardigheid en lichamelijke aanraking op organisatorisch niveau wordt ingezet om aan de middelste laag van Maslow, de alles verbindende laag, invulling te geven.

Van Professor in de Liefde tot passioloog

Ik ontdekte dat ik als communicatieadviseur groeide. Niet langer de mens enkel de zender of ontvanger van een boodschap, maar ook – of juist – de drager. Ik ontdekte de relatie met het why, how en what en de invloed van hart werken op gelukkige organisaties, ontwikkelde de CoLove-Matrix over betrokken en bevlogen medewerkers en realiseerde me dat mijn liefde voor liefde onuitputtelijk is. Het maakt dat ik tegenwoordig als BABS mensen in de echt verbind, dat ik over liefde spreek en dat ik nooit uitgeleerd wil zijn. Ik wil me blijven verwonderen. Dat verwonderen doe ik als passioloog. Mijn reis is pas net begonnen.

Gepubliceerd in 2014. Bijgewerkt in 2018.