wis@waarachtig.nl +31 (0)6 2122 7644

A-moreel: tegenovergestelde van amor-eel

Reacties uitgeschakeld voor A-moreel: tegenovergestelde van amor-eel Hart werken

Het boek ‘Dit kan niet waar zijn’ van Joris Luyendijk is hot. Zijn columns over de bankwereld zijn net als het boek spraakmakend. Ik hou van zijn passie en hoe hij aanzet tot denken, zoals ook zijn artikel ‘Bankiers leven in een amoreel universum’ van 11 april 2015 in het NRC mij in de ban heeft.

Emotieloos of liefdevol universum

Luyendijk wekt mijn interesse met de vraag wanneer je iets verdient. Hij doet dit door onderscheid te maken tussen het Engelse ‘earn’ en ‘deserve’. Terwijl ik doorlees en onbewust de kop nogmaals scan, realiseer ik me dat ik in eerste instantie dacht een artikel over het amor-ele, als in amore of liefdevol, bankwezen te lezen. En dat fascineert me. Juist omdat Luyendijk in het artikel zo pijnlijk duidelijk maakt dat emoties in het bankwezen niet thuishoren. Hij schrijft: ‘Grootste compliment in de wereld van de amorele shareholder value’ is iemand ‘professioneel’ noemen.’ Professioneel betekent in dit geval zoveel als je emoties op de werkvloer buiten beschouwing laten. En dat maakt mijn blonde leesfout zo dubbelzinnig, want daar waar Luyendijk doelt op emotieloos universum, las ik in eerste instantie liefdevol.

Haat, liefde en onverschilligheid

Er is geen grotere emotie dan liefde. Sterker nog, liefde is misschien wel het fundament van alle emotie. Men zegt dat haat en liefde tegen elkaar leunen. Dat haat dus niet het tegenovergestelde van liefde is. Vroeger stelde ik dat ‘wanneer hij me niets meer deed’ de liefde over was. Toch lijkt onverschilligheid ook niet het tegenovergestelde van liefde te zijn. Sterker nog, onverschilligheid blijkt te verwijzen naar dingen die je uit zelfbescherming hebt losgelaten. Daarmee leunt onverschilligheid net als haat tegen de liefde aan.

Amoreel is het tegenovergestelde van liefde

Dankzij het onjuist lezen van de kop van het artikel in het NRC, heb ik ontdekt dat het tegenovergestelde van liefde (of noem het amore) amoreel is. Wanneer we niet langer naar onze gevoelens luisteren, wanneer we proberen onze emoties thuis te laten, ontstaat een vruchtbare grond voor amoreel gedrag. Je hoeft ‘Dit kan niet waar zijn’ niet te lezen om te weten wat de gevolgen zijn.

Werken vanuit het hart

Mijn inziens hoort emotie op de werkvloer thuis. Is het zelfs een morele verplichting om ruimte te bieden aan werken vanuit het hart. Een verplichting jegens medewerkers én aandeelhouders. De liefde die mensen van nature in zich hebben draagt immers bij aan verbondenheid en onderscheidend vermogen; aan geluk en meetbaar resultaat. Als de banken dat hadden gedaan… Ik had het vooral onszelf als klant van de bank zo gegund, een kop boven het artikel van Luyendijk met de tekst: ‘Bankiers leven in een amor-eel universum.’