Jons Hensel: Bedrijven vergeten wat ze zien en voelen
Hoewel hij ondertussen ieder vliegveld ter wereld kent, loop je hem vandaag of morgen net zo goed in de Jordaan of op de Cornelis Schuystraat tegen het lijf. De Amsterdammer Jons Hensel houdt van dynamiek en van zijn stad. Hij onderneemt door onder de mensen te zijn. Zaken doet hij met een omhelzing. Als chairman bestuurt hij deSter Holding. Met het Huis met de Hoofden biedt hij Amsterdam een platform voor het vrije en tegendraadse denken. De succesvolle zaken- en familieman bevestigt mijn zoektocht naar liefde binnen organisaties te begrijpen, wanneer hij al aan het begin van het gesprek zijn hart laat spreken: ‘Bedrijven kijken naar vorm, maar niet naar gevoel. Grote ondernemingen hebben daardoor een probleem met de werkelijkheid. Ze vergeten wat ze zien en wat ze voelen.’
Structuur vermoordt de samenhang
Hensel noemt marktgericht voelen een kwaliteit van succesvolle ondernemingen. Dat voelen ligt in het verlengde van verbinding. ‘Marktgericht voelen kan alleen als je luistert naar wat de trends van morgen zijn. Daarvoor moet je er middenin staan, in het hart van de ontwikkeling en vanuit de menselijke essentie. Je team opnieuw in balans brengen bij veranderingen, zoals ook bij sport en privé. Ondernemerschap wordt in grote bedrijven geleid door structuur. Die structuur vermoordt de samenhang. Ondernemerschap wordt door cijfers verneukt’, legt de man die war is van onnodige formaliteiten uit. Hij ziet het onvoorwaardelijke van liefde als een belangrijk asset voor organisaties. ‘Wanneer die liefde er is, heb je maar een klein groepje nodig om succesvol te ondernemen. Een groepje met gedeeld dna. Een groepje dat samen ergens voorstaat. Zonder die passie is er niets. Met structuur, financiën en operations alleen red je het niet.’
Leer mensen verlangen
De visie om vanuit een gedeeld dna zaken te doen, doet me denken aan een citaat van Antoine de Saint-Exupéry (Citadelle 1948): ‘Wanneer je een schip wilt bouwen, breng dan geen mensen bij elkaar om hout aan te slapen, werktekeningen te maken, taken te organiseren en het werk in te delen. Maar leer mensen verlangen naar de uitgestrektheid van de zee. Het schip komt er dan zeker, de geschikte bemanning ook.’ Het citaat sluit niet alleen aan bij het ondernemerschap van Hensel, maar tevens bij de aanpak van Steve Jobs. Zijn ondernemen vanuit het ‘why’, de passie of de spark, leunt op hetzelfde principe.
Directed from behind
In het verlengde van het ondernemen vanuit het ‘why’, herken ik bij Hensel een leiderschap principe van Nelson Mandela. In zijn ‘Long walk to Freedom’ schrijft Nelson Mandela: ‘A leader… is like a shepherd. Het stays behind the flock, letting the most nimble go out ahead, whereupon the others follow, not realizing that all along they are being directed from behind.’ Een principe dat enkel toepasbaar is wanneer je het vertrouwen hebt in de kudde, wanneer je weet wat je van je team mag vragen en kunt verwachten. Een team met gedeeld dna dat werkt vanuit het hart. Als ik Hensel vraag of hij denkt dat liefde in zijn organisatie duurzaam geworteld is, besef ik dat een team zo sterk is als zijn leider.
Delen is vermenigvuldigen
Hensel vervolgt: ‘Liefde is klein en persoonlijk, dat maakt bedrijven zenuwachtig. Dat is een bedreiging, juist in deze tijd. Mensen hebben behoefte aan sharing. De opkomst van Airbnb is een goed voorbeeld. Mensen kiezen voor persoonlijke aandacht. De maatschappij schreeuwt om liefde, sharing, delen.’ Niet voor niets is crowdsourcing en –funding hot en happening. Passie en betrokkenheid hierbij het hart van de ontwikkeling. Wanneer grote bedrijven het niet willen afleggen tegen gepassioneerde start-ups en opkomende innovaties, zoals hotels worstelen met de opkomst van B&B’s, is het hoog tijd dat organisaties de betrekkelijkheid inzien van hoe ze ondernemen. Dat ze teruggrijpen naar de passie, beginnen te verbinden en durven te delen. Dat bedrijven hun mensen gunnen om samen te dromen.