wis@waarachtig.nl +31 (0)6 2122 7644

Liefdesbrief aan CEO V&D John van der Ent

Reacties uitgeschakeld voor Liefdesbrief aan CEO V&D John van der Ent Hart werken, Liefdesbrief

Geachte heer Van der Ent, lieve John,

Sinds 2012 lig je in bed met Miss Etam. Jullie zijn een sterk stel. Zo’n stel dat anderen inspireert. Waar anderen bijna jaloers naar kijken, ze hoop geeft. Waar anderen graag mee omgaan; meer team dan stel. Waar singles van zeggen: ‘Zo’n relatie wil ik ook.’

Een vriendin vertelde me ooit dat we onze partners onbewust uitkiezen. Dat we mensen aantrekken die bijdragen aan onze volgende stap in persoonlijke ontwikkeling. Sommigen leren in vele kleine stapjes en gaan een serie van relaties aan. Anderen hebben iets groters te leren en doen dat bij één en dezelfde partner (tot de dood hen scheidt). Als ik kijk naar het verleden van Miss Etam, begrijp ik wel dat ze in 2012 voor jou viel. Beperkte haar interesse zich oorspronkelijk tot nylonkousen, had ze haar vleugels reeds gespreid en was klaar om zich verder te ontwikkelen. Jij bood haar die ruimte.

Toen jij haar ontmoette was ze fysiek sterk aanwezig, maar online nog bijna onzichtbaar. In jou vond ze een man met wie ze kon groeien. Dat groeien deden jullie samen. Jullie geloofden in elkaar en gaven elkaar de ruimte om fouten te maken. Jullie dachten niet in faillures, maar in het ontdekken van kansen. Vanuit die ruimte en in het vertrouwen niet perfect te hoeven zijn, groeide Miss Etam uit van 100% fysieke retailer tot marktleider in damesmode in Nederland. Jij hebt haar veel gebracht.

Nu, enkele jaren later, is Miss Etam nog steeds Miss Etam. En Miss Etam is succesvol. Wie de innovaties van de afgelopen jaren bekijkt, begrijpt misschien wel dat Miss Etam helemaal geen zin heeft om Mrs Etam te worden. Geen zin in een ring om haar vinger. Miss Etam houdt van haar vrijheid. Van de flexibiliteit om te blijven meebewegen met de veranderingen in de markt en te blijven innoveren, zoals ze dat van jou leerde.

Jij hebt ondertussen gekozen voor een nieuwe relatie. Afgelopen jaar liet je weten dat je de V&D wel ziet zitten. Je kondigde aan vanaf 1 maart 2015 trouw aan haar te zijn. Met al het nieuws over V&D kan ik me voorstellen dat je je afvraagt waaraan je bent begonnen. Zelf had ik ooit een vriendje die uit schone schijn bleek te bestaan. Toen ik dat ontdekte, was ik reeds verliefd. Vanuit mijn persoonlijke ervaring hoop ik dat V&D jou op dit moment minder verrast. Dat daar waar men nu over praat, zoals de bezuinigingen op het personeel en het niet betalen van huur, wellicht het gevolg is van de dingen die jij haar voorzichtig hebt ingefluisterd.

Het ziet er naar uit dat jij en V&D samen voor een hele uitdaging staan. En dat terwijl de relatie zo pril is. Het lijkt me niet fijn om over je partner te lezen dat ze op omvallen staat. Aan de andere kant biedt het perspectief. Want de verwachting is laag en het fundament lijkt weggeslagen. En dat betekent dat jullie, jij samen met V&D, de hele wereld versteld kunnen doen staan. Jullie kunnen samen uitvinden wie jullie zijn en waar jullie voor staan. Een nieuwe dynamiek, samen met medewerkers en klanten.

De medewerkers en klanten zijn als de kinderen in een nieuw samengesteld gezin. Hoewel een nieuw samengesteld gezin wordt geboren uit liefde, is het niet altijd rozengeur en mannenschijn. Het is wennen. Ik hoop dat de omgeving, de stakeholders, jullie de tijd biedt om samen de dynamiek van het nieuwe samengestelde gezin te ontdekken.

Ik wens jou en V&D een pracht ontdekkingsreis toe. Dat jullie relatie er zo eentje mag zijn als die van jou met Miss Etam; vanuit vertrouwen elkaar de ruimte bieden voor persoonlijke groei. Dat jullie elkaar compleet mogen maken en een koppel vormen dat anderen inspireert. Dat koppel waar anderen zo graag mee omgaan. Al moeten ze er voor omrijden!

Liefs,

Nicoline