wis@waarachtig.nl +31 (0)6 2122 7644

Quality time in organisaties

Reacties uitgeschakeld voor Quality time in organisaties Hart werken

Op een website lees ik dat het bedrijf aan stoelmassages doet om hun medewerkers eraan te herinneren hoe belangrijk het is om tijdig tijd en rust voor jezelf te nemen. Het bedrijf noemt het quality time. Nu kan ik heel veel redenen verzinnen voor een stoelmassage op de werkplek en wil ik er zelf ook best graag wekelijks eentje, maar om deze nu weg te schuiven onder quality time?! Het doet me denken aan bedrijven die één keer per jaar samen aan de kerstdis zitten en denken dat ze daarmee de middelste laag van de behoeftepiramide van Maslow hebben ingevuld; de laag van liefde en verbondenheid. En het doet me denken aan die moeder die op het schoolplein van de kleuterschool vertelde dat ze niet begreep dat ze toch niet helemaal connected was met haar kleuter. Ze begreep het niet, want iedere woensdag roosterde ze toch twee uur tijd voor haar kleuter in. Moest ik deze vrouw nu echt uitleggen dat quality time met kinderen zich niet laat dicteren. Dat het erom gaat voldoende beschikbaar te zijn, zodat jij kunt opschalen op het moment dat je de behoefte bij je kind ziet? Dat quality time zich niet laat reguleren in een vaste overlegstructuur?

Quality time laat zich niet dicteren

Organisaties kennen veel vormen van overleg, zoals informeel en formeel overleg, vooroverleg en tussentijds overleg, vergaderingen en onderhandelingen, bilateraal en groepsoverleg. We komen om in de overlegmomenten. Hoewel we erover klagen, lijkt het erop dat we veel en graag vergaderen. De contactmomenten zijn veelal goed gestructureerd en er is duidelijk omschreven wat er wel en niet tijdens zo’n overleg op de agenda thuishoort. Maar houden managers ook genoeg ruimte in hun agenda vrij om niet als die moeder op het schoolplein te worden, staat hun deur vaak genoeg open en zijn ze zelf vaak genoeg op de werkvloer aanspreekbaar? Ik had ooit een manager die me zei: ‘Waarom heb je me dat niet eerder verteld?’ Ik proestte het bijna uit, meende hij dit nu serieus? Ik had de persoon per mail aangegeven te willen afstemmen, via zijn secretaresse getracht een gaatje in zijn agenda te bemachtigen en ook in de wandelgangen geprobeerd de man tegen het lijf te lopen. Ja? Waarom had ik deze manager niet eerder aangesproken…

Het beste deel van je tijd

Bij quality time gaat het om tijd met familie, vrienden, partners of collega’s die nuttig, belangrijk, vruchtbaar of productief is. Daar hoort een vaste middag met je kleuter wat mij betreft zeker bij, maar niet wanneer de quality time met jouw kind zich tot die middag beperkt. Zo zie ik het ‘s avonds samen eten aan tafel ook als quality time, maar dat wil niet zeggen dat daarmee alle quality time is ingevuld. Ik zie het al voor me dat ik mijn partner ‘s ochtends overstuur bel en dat hij zakelijk reageert: ‘We hebben het er vanavond bij de hutspot over.’ Quality time zit ‘m niet enkel in dat bezoekje aan de schoonheidssalon met die vriendin, het zit ‘m voor een groot deel ook in er spontaan of ad hoc voor elkaar zijn als de situatie zich aandient. Of het nu is om iets leuks of iets minder gezelligs gaat. Quality time gaat over het beste deel van je tijd vrijmaken.

Quality time op de werkvloer

Ik heb vals gespeeld. In bovenstaande alinea schrijf ik dat quality time gaat om tijd die er toedoet met familie, vrienden, partners of collega’s. Die laatste, die collega’s, heb ik echter zelf aan het rijtje toegevoegd. Zoeken op internet op quality time en organisaties levert helaas maar bar weinig op. Ik lijk niet verder te komen dan die stoelmassage. En dat terwijl quality time, het beste deel van je tijd geven, in belangrijke mate kan bijdragen aan het succes van een organisatie. Het is één van de 5 manieren om liefde te tonen in organisaties en draagt bij aan geluk. Een eenvoudige, oprechte manier om mensen door de organisatie heen het gevoel te geven dat ze er toedoen, vertrouwen te geven en gebruik te maken van hun potentieel. Eerder noemde ik in mijn post over De 5 talen der liefde van organisaties de manager die ondanks een retedruk agenda tijd neemt om te luisteren, de tijd neemt voor die medewerker. Maar je hoeft geen manager te zijn om quality time te laden op de werkvloer.

Een oefening voor de maandagochtend

Het principe van belangrijke, nuttige, productieve, vruchtbare tijd doorbrengen met vrienden en familie  begrijpen we allemaal. Te vaak vergeten we het principe toe te passen in organisaties. Quality time laat zich niet dicteren in regels van management. Quality time is van de werkvloer en vindt plaats in de wandelgangen, bij het koffieapparaat en wanneer je je verdiept in die ander. Laten we elkaar uitdagen om samen dit begrip te laden. Om quality time een echte plaats te geven. Het beste deel van jouw tijd aan iemand geven, dat kunnen we allemaal. Het vraagt enkel om stilstaan bij de ander. In je inleven. In je eigen agenda heel even ondergeschikt maken aan die van een ander. Probeer het deze week eens. Begin vandaag en probeer deze week om elke dag belangrijke tijd aan iemand anders te geven. Laat me aan het einde van de week weten hoe het je is afgegaan. Je zult versteld staan van wat je er voor terugkrijgt. Liefde is nu immers wederkerig. Ook niet onbelangrijk, liefde draagt bij aan het succes van organisaties.