wis@waarachtig.nl +31 (0)6 2122 7644

Wat geeft jou zin?

Reacties uitgeschakeld voor Wat geeft jou zin? Het 'why', Zingeving

Nou ja, zin? Deze is concreter dan zin of zingeving. Ik heb het over jouw levensdoel! Zoals een organisatie een ‘why’ heeft, heb jij dat ook. Misschien heb jij je ‘why’ of ‘purpose’ gevonden. Wellicht ook vraag jij je af wat je nu eigenlijk waarom doet. Bij die laatste schaar ik mezelf. In zoverre dat ik mezelf op het verkeerde been had gezet. Totdat ik recent ontdekte dat het er al die tijd al was; mijn levensdoel. Ik wist alleen niet hoe het te verwoorden. De Ted-talk van Adam Leipzig ‘Purpose in 5 minutes’ hielp me om mijn levensdoel in woorden te vatten.

Jouw levensdoel definiëren

Of het nodig is om je levensdoel in woorden te vatten? Van mij hoeft het niet. Echter geeft het aantal berichtjes dat ik wekelijks ontvang, nadat iemand ergens een artikel van mij heeft gelezen, aan dat ik niet de enige ben die naar zingeving hunkert. Bovendien, met tal van werkzaamheden voor opdrachtgevers en een overdosis aan interesses en bijbehorende activiteiten, lukte het me niet altijd meer om mezelf scherp te presenteren of te positioneren. De zogenaamde, gelikte elevator pitch hoefde je van mij niet te verwachten. Nog geen man overboord, maar het maakte me onrustig. Nu ik mijn levensdoel in woorden heb gevat, voelt al mijn doen en laten zoveel logischer. Al mijn passies, activiteiten en werkzaamheden komen plotsklaps samen. Het geeft me richting en een gevoel structureel te bouwen aan iets wat er toedoet.

Purpose in 5 minutes

Hoewel de Ted-talk van Adam Leipzig langer is dan de 5 minuten die de titel doet vermoeden, neemt het deel waarin jij tot het formuleren van jouw levensdoel komt minder tijd in beslag. In principe kan ik de werkwijze om te komen tot jouw levensdoel zo opsommen. Dat doe ik echter niet. Ik vermoed dat ik daarmee het verrassingseffect van de ontdekkingstocht teniet doe. Dus adviseer ik je om de talk van Adam Leipzig te bekijken. Dat is als jij opzoek bent naar je levensdoel. Als tip geef ik mee om tijdens het kijken, gelijktijdig met het publiek, de opdracht mee uit te voeren. Dus niet eerst helemaal uitkijken en dan pas aan de slag! Pen en papier in de aanslag is een pré.

Voorzien in behoefte

Nu is het niet zo dat enkel Adam Leipzig mij inzicht heeft gegeven. Maar zijn 5 minuten hebben wel geholpen om mijn levensdoel te formuleren. Waar ik voorheen mezelf presenteerde als communicatieadviseur (ik heb nu eenmaal een communicatiebureau) en dan nog wat warrige zinnen over oprechte verbinding en werken vanuit het hart, verwoord ik nu meer in minder tekens. Opeens gaat het niet meer over wat ik doe, maar over de verandering die ik anderen breng, de behoefte waarin ik voorzie en de meerwaarde die ik bied. Het wordt nog begrepen ook. Nieuwsgierig?

Mijn levensdoel in drie regels

Ik breng geloof, hoop en kracht

Door inzicht, spiegelen en inspiratie

Aan mensen zoals jij en ik (dus ook aan organisaties)

Durven delen

De eerste keer kostte het wat lef om mijn levensdoel als soort van elevator pitch te delen. Ik wist niet wat de reactie zou zijn. Realiseerde me ook dat er maar één manier is om dat te ontdekken. Nu deel ik mijn levensdoel zonder blikken of blozen. Alleen al omdat iedere keer dat ik mijn levensdoel deel, merk dat het me dichter brengt bij wat ik wil bereiken; bij het waarom ik hier op aarde ben. Mensen geven me feedback en denken mee. Het doet me geloven en geeft me kracht! Met Adam Leipzig voor de inspiratie heb ik het ‘aan mensen zoals jij en ik’ voor mezelf weten te laden. Nu ben ‘jij’ aan de beurt!

 

Een levensdoel, een gevoel van zingeving en een organisatie die ergens voor staat zijn de opmaat naar bevlogen medewerkers en essentieel voor succes. Meer lezen over bevlogen medewerkers? Op CoLove vind je verschillende blogs over bevlogen en betrokken medewerkers.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren